Відпочинок з дітьми 

Пляжний відпочинок з дітьми в Європі: 5 порад, як бюджетно відпочити

Куди поїхати?
Якщо ти вирішила відвезти дитину на море не лише розважити, а й оздоровити, вибирай італійську Адріатику, Чорногорію, Хорватію, Албанію, Болгарію чи острови біля грецького узбережжя. Кліматотерапевти кажуть, що повітря в тих місцях за складом та впливом схоже на цілющу кримську: насичене ароматами лікувальних трав та хвої. Загалом, якщо твоя дитина часто застуджується, тобі точно варто звернути увагу на цей регіон!

Другий важливий момент – безумовно чистота моря, зручність входу у воду та облаштованість пляжу. За версією найпопулярнішого у світі сайту для мандрівників Lonely Planet, найкращі пляжі Європи для сімейного відпочинку зараз – це Вутуміс (Voutoumi Beach) на грецькому острові Антіпаксос, Рондинар (Rondinara Beach) на французькій Корсиці, Яз (Jaz Beach) за три кілометри від чорногорської. Будви, Албена (Albena Beach) на Чорному морі в Болгарії, Джал (Jal beach) в Албанії, Марінья (Praia da Marinha) в Португалії, Агіос Спірідон (Agios Spyridon Beach) на Корфу, Чефалу (Cefalù beach) на Сардинії, пляжі біля Лідо ді Класе (Lido di Classe) на італійській Адріатиці.

Плануючи бюджет, врахуй, що багато пляжів у Європі місцева влада здає в оренду, і, зрозуміло, підприємці намагаються максимально заробити в туристичний сезон. Ось, наприклад, часто лежати на своєму рушнику відпочиваючі можуть лише у прибережній 3-5-метровій зоні, тобто біля самого прибою, де вічно натовп народу та мокрі підстилки. У зручнішому місці пляжу потрібно або орендувати лежаки із парасолькою (від 7 євро і вище), або купувати щось у пляжному кафе (тоді лежак та місце на пляжі йдуть «на навантаження»).

Але не лякайся: знайти безкоштовний пляж цілком реально. На кожному курорті пляжі готелів, здані в оренду муніципальні пляжі і безкоштовні ділянки узбережжя чергуються.
Чемно попитай місцевих – тобі напевно підкажуть, куди вони водять купатися своїх дітей.

Як шукати дешеві авіаквитки?
Переліт – одна з найвитратніших складових подорожі. Але тут реально заощадити, якщо:

розпочати пошук за два місяці до вильоту (за 50-60 днів);
спланувати виліт не з України, а із найближчого європейського міста, куди можна без проблем доїхати потягом чи автобусом. У Європі багато лоукостів – є з чого вибирати;
вибрати інший пункт прильоту. Можливо, вигідніше летіти, скажімо, не до столичного хаба, а в регіональний аеропорт, де нижчі збори, а отже, й дешевші квиток;
вибирати гнучкі дати, тобто дивитися у діапазоні плюс-мінус три-п’ять днів. До речі, найдешевші квитки – з вильотом/прильотом у вівторок-четвер;
заходити на сайти з пошуку авіаквитків у режимі «інкогніто». У цьому випадку програма не зможе визначити ваші фінансові можливості за попередніми запитами або за моделлю вашого ноутбука/смартфону і не пропонуватиме дорожчі квитки;
купувати квитки вночі чи рано-вранці до початку робочого дня. Ціни нижчі, вибір більший;
підписатися на розсилки авіакомпаній, які літають туди, куди вам треба, та слідкувати за спецпропозиціями. Звичайно, такі квитки мають мінуси (їх не можна повернути чи можна, але тільки з частковою компенсацією; обмежена вага багажу тощо).
Як знайти недорого житло біля моря?
Якщо ще п’ять років тому більшість людей у ​​всьому світі орендували готелі та хостели на Booking.com, то зараз світовий лідер – Airbnb, на якому розміщуються оголошення від приватників, які здають квартири та будинки. Варіанти – на будь-який смак та гаманець.

Як розібратися у системі місцевого транспорту?

Не бійся подорожувати громадським транспортом, а не таксі. Розібратися, що, куди і скільки коштує, допоможуть:

встановлений на смартфон або планшет додаток з офлайн-картою (працює та прокладає маршрути навіть без інтернету);
встановлені безкоштовні програми, присвячені країні/регіону/місту, куди їдете. У більшості таких електронних тревел-гідів є опис роботи місцевого транспорту з підказками для туриста.
Якщо плануєш пересування на далекі відстані поїздом або автобусом, заходь на Raileurope (карти, розклади та тарифи більш ніж 50 залізничних компаній по всій Європі) та Ecolines (автобусна компанія, яка перевозить пасажирів між 21 країною та 205 містами Європи).

Як організувати бюджетне харчування без ресторанів та кафе?

Чим гарний самостійний відпочинок в орендованій квартирі чи апартаментах, так це наявність кухні (уточніть перед бронюванням, що буде у вашому розпорядженні). Купуємо продукти в супермаркетах та на місцевих ринках і готуємо самі – точно дешево, точно безпечно та корисно (особливо якщо відпочиваєте на Середземномор’ї, де багато зелені, овочів та фруктів, риби та морепродуктів).

Забиратимеш ключі у господарів квартири, запитаєш, де найближчий добрий місцевий ринок та супермаркет. Попитай у місцевих лавках – може, десь неподалік є ферма, де можна купувати свіжі продукти. Або по якихось днях влаштовується продуктовий ярмарок.

Related posts